Sappho in het nieuws

Sappho's eerste concert als projectkoor

Op zondag 2 februari 2020 geeft Projectkoor Sappho om 15.30 uur een concert in de Oosterkerk in Hoorn. Uitgevoerd worden de Messe solennelle en l’honneur de Sainte Cécile van Charles Gounod en Hör’ mein Bitten, Herr  van Mendelsohn. Dit concert is de eerste uitvoering van Projectkoor Sappho. Aan dit concert werken drie solisten mee; Sabine Kirsten (sopraan) Fernand Bernadi (bas) en Eric Reddet (tenor). Eric Reddet was onlangs nog op tv te zien bij het programma Maestro. Het concert wordt begeleid door Sappho’s begeleidingsorkest in grote bezetting. 

Het geheel staat onder leiding van Joep van der Oord
 
Projectkoor Sappho is een project van de in 1851 opgerichte Koninklijke Zangvereniging Sappho. En wij vinden het dan ook zeer toepasselijk dit eerste concert als projectkoor te vieren met een muziekstuk dat gewijd is aan Sint Cecilia. Zij is immers de patrones van muziek en zangers. 
 
Charles Gounod componeerde halverwege de negentiende eeuw de “Messe solennelle en l'honneur de Sainte-Cécile”. Deze werd op 22 november 1855, de naamdag van de heilige Cecilia, in de Église Saint-Eustache in Parijs voor het eerst uitgevoerd. De Cecilia mis is wel het bekendste werk van Charles Gounod op het vlak van de kerkmuziek. Hij componeerde haar op de leeftijd van 37 jaar. Ze valt tussen zijn overige missen op door haar uitgesproken rijke orkestbegeleiding. Bovendien is voor de uitvoering een orgel nodig. De Oosterkerk is gelukkig in bezit van een prachtig orgel. 
 
Wij zijn zeer verheugd dat wij voor dit mooie concert naast een groot aantal projectleden, de medewerking krijgen van drie zeer goede solisten en de vele professionele musici in het gelegenheidsorkest.
 

Sappho's Vaandels

Zangvereniging Sappho heeft jarenlang een eigen repetitieruimte gehad aan de Gedempte Turfhaven in Hoorn.  Koorleden, solisten, begeleiders en dirigenten die in dit lokaal repeteerden, konden dan altijd een blik werpen op vier ingelijste prachtige vaandels, die aan de muren hingen. Een vaandel met de bekende Hoornse Eenhoorn en een vaandel, die door een koorlid is gemaakt. Stuk voor stuk doeken waaraan met zorg en passie is gewerkt.  

Nu het repetitielokaal is verkocht krijgen de spullen een nieuwe plek: Foto's gaan naar Sappho's eigen archief, de piano verhuist naar het Witte kerkje in Benningbroek, Een vaandel keert terug naar de maakster en het Westfries museum wordt de nieuwe eigenaar van de drie grote vaandels, behorend bij de oudste en nog steeds bestaande vereniging die Hoorn rijk is. 

Vandaag heeft Margot, voorzitter van Sappho de vaandels aan Ad Geerdink, directeur van het museum, overhandigd, onder toeziend oog van de pers en een aantal koorleden. En met de vaandels  is er afscheid genomen van het kenmerkende gebouwtje, waar zoveel muziek heeft geklonken en waar met zoveel passie en intentie is gerepeteerd. 

Als muren konden spreken...