Sappho's project

08-05-2019

Muziek van Gounod en Mendelssohn

Muziek van Gounod en Mendelssohn

De Messe solennelle en l'honneur de Sainte-Cécile in G-groot, of kortheidshalve Messe solennelle de Sainte-Cécile in het Nederlands ook wel Sint-Ceciliamis of Ceciliamis genoemd, is een mis van Charles Gounod voor drie solisten, vierstemmig koor, orkest en orgel. Ze is aan de heilige Cecilia, de beschermheilige van de kerkmuziek, gewijd. De Ceciliamis is wel het bekendste werk van Charles Gounod op het vlak van de kerkmuziek. Hij componeerde haar op de leeftijd van 37 jaar. Ze valt tussen zijn overige missen op door haar uitgesproken rijke orkestbegeleiding, waar de meeste andere missen van Gounod naast de zangers hoogstens een orgel vereisen. Dat is ook de reden dat hij weinig wordt uitgevoerd. Een groot orkest is duur.  

 

Sappho gaat het nu tóch doen, samen met "Hör mein bitten, Herr" van Felix Mendelssohn Bartholdy. 

 

Felix Mendelssohn schreef  de tekst van het "Hör mein bitten, Herr"  op verzoek  in het Engels. De titel Anthem “Hear my prayer” is in 1844 geschreven voor Sopraan, Koor en Orgel.  In 1847 heeft Mendelssohn de orgelpartij van dit werk geïnstrumenteerd en waarschijnlijk zelf de Duitse vertaling “Hör’ mein Bitten” geschreven. Helaas heeft hij zelf de orkestversie nooit in werkelijkheid kunnen horen, daar hij eind 1847 ten gevolge van een beroerte stierf. 

 

Net als de  mis van Gounod vond de première van dit werk halverwege de negentiende eeuw plaats, toen ook Sappho Hoorn aan haar lange en rijke geschiedenis begon.

 

De concerten vinden plaats op zondag 2 februari om 15.30 uur in de Oosterkerk, Grote Oost 58, Hoorn

en op zondag 9 februari om 15.00 uur in de Bonifatiuskerk, Oostzijde 14, Zaandam

 

Repetities en concerten zijn o.l.v. Joep van der Oord.

Voor dit project kun je je niet meer aanmelden. Heb je evengoed zin om eens met Sappho mee te doen,

houdt deze website dan in de gaten. In januari 2020 weten we waarschijnlijk meer over het volgende muziekproject.

Na aanmelding ontvangen projectleden thuis bladmuziek en een oefenbestand om thuis in te studeren, zodat zij de muziek kennen wanneer de repetities van start gaan.  

Sappho repeteert gedurende de projectperiode op dinsdagavond in het Foreestenhuis, Grote Oost 43.

En vanaf januari in de Oosterkerk. 

 

Voor vragen kun je altijd terecht bij info@sappho-hoorn.nl 

 

Met een muzikale groet,

Bestuur en projectgroep zangvereniging Sappho Hoorn.