Sappho's project en ander nieuws

25-09-2023

zondag 1 oktober, 15.00 uur Dorpskerk Zwaag.

 

“Im wunderschönen monat Mai....


Tenor Edwin van Gelder en pianiste Nicolette Heerema vertolken de prachtige liederencyclus Dichterliebe van Robert Schumann. In de 16 gedichten van Heinrich Heine die Schumann voor deze liederen gebruikte, worden we deelgenoot van de bespiegelingen van een oude ridder die terugkijkt op het verlies van zijn grote liefde. Hoewel er in enkele liederen sprake is van een vleugje bitterheid en sarcasme, herbeleeft deze ridder zijn lotgevallen vooral vol weemoed en compassie, zich verliezend in een betoverende wereld van dromen en sprookjes waarin heden en verleden in elkaar verglijden, en er zelfs gesproken wordt met bloemen!

Na aanvankelijk door drie toonaangevende uitgevers te zijn geweigerd vanwege Schumann's  controversiële componeerstijl, is het werk sinds de première in 1861 (met Johannes Brahms aan de piano!)  uitgegroeid tot een van de belangrijkste en meest geliefde werken van het klassieke liederenrepertoire. 

Het programma zal verder bestaan uit een aantal van de mooiste liederen van Richard Strauss en Henri Duparc.

06-04-2023

Nieuw project

Nieuw project

 Voor het nieuwe project gaan we delen instuderen van 

Requiem for my friend van Zbigniew Preisner, 

Misa Criolla van Ariel Ramírez

en The Armed man, a mass for peace van Karl Jenkins.  

Welke delen dat worden, daarover binnenkort meer informatie. 

 

De repetities vinden plaats op dinsdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur in de Dorpskerk Zwaag,

Kerkelaan 8, 1689 EA Zwaag, onder leiding van Wouter Hakhoff. Gedurende het project zal de gewone repetitie worden

afgewisseld met interessante korte workshops op de repetitieavond. 

De eerste repetitie is op 3 oktober 2023.  De generale repetitie is op zaterdag 13 april 2024.

 

Het concert met solisten én orkest zal plaatsvinden op zondag 14 april 2024. 

De kosten voor dit project zijn €125,- (inclusief muziek en speciale korte workshops). 

Heb je nog vragen kijk dan op sappho-hoorn.nl of stel je vraag via info@sappho-hoorn.nl

 

Je kunt je tot 3 oktober 2023 aanmelden als projectlid door op Aanmelden nieuw project te klikken.

Sappho heet jou vast hartelijk welkom.  

06-04-2023

Over de muziek

Over de muziek

Requiem for My Friend is een major en het eerste niet-film muzikale werk gecomponeerd door Zbigniew Preisner, een Poolse componist van filmmuziek.

In 1998 ging Requiem for My Friend, Preisners eerste grootschalige werk dat niet voor film was geschreven, in première. Het was oorspronkelijk bedoeld als een verhalend werk geschreven door Krzysztof Piesiewicz en geregisseerd door Kieślowski, maar het werd een gedenkteken voor Kieślowski na de dood van de regisseur in maart 1996.

De Lacrimosa uit dit Requiem komt voor in Terrence Malicks The Tree of Life. De Dies Irae uit dit Requiem verschijnt in de film La Grande Bellezza, geregisseerd door Paolo Sorrentino en in het tweede seizoen van de televisieserie The Crown.

De stijl van Preisner op het album is romantisch en melodieus, beïnvloed door Jean Sibelius.

 

De Misa Criolla is vooral een voorbeeld van de juiste muziek op het juiste moment. En dat terwijl de kiemcel voor het werk teruggaat naar 1952. In die tijd was Ariel Ramírez een arme muziekstudent die nagenoeg zonder geld door Europa reisde om het publiek in kleine zaaltjes kennis te laten maken met de kracht en de uniciteit van de Zuid-Amerikaanse ritmes.

Toen het Vaticaans Concilie in 1963 besloot dat voortaan naast het Latijn ook de landstaal toegestaan was bij de katholieke eredienst, voelde Ramírez het juk van de Latijnse taal van zich af vallen en schreef als een van de eersten een katholieke mis in het Spaans. Dat hij daarbij ook gebruik maakte van de invloed van veel Argentijnse volksmuziek, maakte het werk echt bijzonder.

Om zijn reis naar Europa te gedenken droeg de componist het werk op aan zijn Europese vrienden. De Misa Criolla is niet alleen een religieus werk, maar ook een manifest van verbinding, van acceptatie van de vele invloeden en kleuren die uiteindelijk de eigenheid en eenheid van een land, een volk bepalen.

En precies dat maakt de Misa Criolla ook vandaag de dag nog zeer noodzakelijk en actueel.

 

The Armed Man is een mis van de Welshe componist Karl Jenkins, met als ondertitel "A Mass for Peace".

Het stuk werd gemaakt in opdracht van het Royal Armouries Museum for the Millennium-vieringen, ter gelegenheid van de verhuizing van het museum van Londen naar Leeds. En het was opgedragen aan slachtoffers van de Kosovo-crisis.

The Armed Man brengt de groeiende dreiging van een afdaling in oorlog in kaart, afgewisseld met momenten van bezinning; toont de verschrikkingen die oorlog met zich meebrengt en eindigt met de hoop op vrede in een nieuw millennium, wanneer “verdriet, pijn en dood overwonnen kunnen worden.”